A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
1 2 3 4 5 6 7 8 9 0
Alla (även de som börjar med å, ä och ö.)

Z (9/10).
(Costa-Gavras, Algeriet / Frankrike, 1969. IMDb.)
Mycket bra rulle, spännande, och fascinerande om ett politiskt mord som utreds. Mycket bra dialog, skådespelarinsatser och effektiv musik. Dock var det lite synd att jag blev 'tvungen' att kolla på den i svart-vitt..


Zabriskie Point (5/10).
(Michelangelo Antonioni, USA, 1970. IMDb.)
En ganska konstig film måste jag säga, en kille är med i ett studentuppror på 70-talet, snor ett flygplan, sticker ut i öknen, gängar en tjej, åker tillbaka med planet, blir skjuten av polisen.. Ok, nu avslöjade jag hela handlingen, nästan. När han och tjejen gängar är det en lång jävla scen där det är säkert 20 par som gängar i öknen. Wicked, men det som gjorde filmen så tråkig var alla scener där man bara ser tjejen åka i bilen. Dock är sista scenen fan så häftig.


Zack and Miri make a Porno (3/10).
(Kevin Smith, USA, 2008. IMDb.)
Skit i att se den här. Se Clerks (igen) istället.


Zardoz (5/10).
(John Boorman, England / Irland, 1974. IMDb.)
Hur ofta får man chansen att se Sean Connery springa omkring i kallingar och hängslen i nästan två timmar? Haha. Detta är en kultförklarad film om en fiktiv gud och mannen som kommer på påhittet. Skoj. Men ska jag välja bästa film av Boorman lär ju Deliverance vinna ganska lätt. ;)


Zatôichi (7/10).
(Takeshi Kitano, Japan, 2003. IMDb.)
Jävla härlig samurajfilm i Akira Kurosawas gamla samurajfilmers anda. Jag gillade speciellt de lite nya sakerna som att de gör musik av vardagliga saker i bakgrunden, men det med rytmik urartar på slutet..


Zeitgeist (7/10).
(Peter Joseph, USA, 2007. IMDb. KG.)
En film som snabbt avhandlar 1) varför all religion är bullshit, 2) 9/11 var arrangerat av Bush, 3) varje dollar är en dollar med ränta till statsbanken (eller vad den nu heter - det är ett företag [sic!] i USA). Intressant som fan, men ibland svischar de förbi lite väl fort för att man ska snappa upp allt, men all-in-all, jävligt intressant.


Zero Dark Thirty (8/10).
(Kathryn Bigelow, USA, 2012. IMDb.)
Fullkomligt lysande. Känns som det är så här det går till, men vem fan vet, egentligen.


Zift (7/10).
(Javor Gardev, Bulgarien, 2008. IMDb. KG.)
Snygg film om en kille som kommer ut ur finkan bara för att bli bortförd till en tortyrkammare. Annorlunda story och jävligt bra foto. Me like.


Zigenarnas tid (8/10).
(Dom za vesanje, Emir Kusterica, Jugoslavien / England / Italien, 1988. IMDb.)
Detta är en film som har samma ämne som Moodyssons Lilja 4-ever, människohandel, men i min mening är bra mycket bättre. Här är inte allt nattsvart, tvärtom, här finns massa skratt mellan det allvarliga, men ändock så gripande. Och hängningen är suverän.


Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (6/10).
(D.A. Pennebaker, England, 1973. IMDb. KG.)
Sista kvällen Bowie uppträdde som Ziggy på Hammersmith Apollo. Fint.


Zodiac (7/10).
(David Fincher, USA, 2007. IMDb.)
En spännande, men som vanligt för lång, thriller av den gamle räven Fincher. Ingen Fight Club, men bättre än Panic Room. Underbart castad med några av mina favoriter; Mark Ruffalo, Robert Downey Jr och Elias Koteas. Men när ska Hollywood sluta stirra på att de flesta Oscarsvinnande filmer är över två timmar och korta ner filmerna? 2,26 är trekvart för långt för en thriller.


Zombie and the Ghost Train (5/10).
(Zombie ja Kummitusjuna, Mika Kaurismäki, Finland, 1991. IMDb.)
Halvdan Kaurismäki där Zombie inte pallar vanliga jobb utan bara vill spela bas och supa.


Zombieland (2/10).
(Ruben Fleischer, USA, 2009. IMDb.)
En riktig skitrulle. Till och med när man är bakfull.


Zoolander (7/10).
(Ben Stiller, USA / Australien / Tyskland, 2001. IMDb.)
Tydligen har Ben Stiller gjort två kortfilmer om karaktären Derek Zoolander tidigare. Här har de byggt ut den till en långfilm som driver med modebranchen på ett ganska smart sätt, trots att det är extremt löjligt. Ben Stiller, som själv spelar den korkade modellen det handlar om, regisserar sig själv bra och är mycket roligare än i Släkten är värst, som var senaste komedin jag såg honom i. Det är ett ganska smart manus för att vara en tramsfilm. Zoolander ska mörda en premiärminister som vill förbjuda sweatshops i sitt land, tror det var Malaysia om jag inte minns fel. Anledningen att de använder den korkade modellen är att han är i fysisk topptrim och är dum och gör precis som folk säger.. Owen Wilson är också suverän, dock ej som i sin finaste roll hittills (av de ja sett.. dvs att han var bättre i The Royal Tenenbaums). Fint trams.