A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
1 2 3 4 5 6 7 8 9 0
Alla (även de som börjar med å, ä och ö.)

W. (3/10).
(Oliver Stone, USA / Australien / Hong Kong / Schweiz / Kina, 2008. IMDb.)
Stone tecknar en George W. Bush som en total imbecill. Jag vet inte, jag tror inte han är så jävla dum i huvudet. Men måhända har han en poäng.


Waiting for Guffman (6/10).
(Christopher Guest, USA, 1996. IMDb.)
Skön Guest-rulle där den vanliga skådespelarensemblen med bland andra underbara Fred Willard sätter upp en pjäs i nån liten håla och ska få besök av en snubbe från Broadway...


Waitress (6/10).
(Adrienne Shelly, USA, 2007. IMDb.)
Jag gillade alltid Keri Russell i den fina tv-serien Felicity. Det faktum tillsammans med att Badlands hade denna på sin årsbästa-lista (badlands.se/dvd1.php) och att jag kände för nåt rätt lättsmält att titta på häromdagen såg jag denna chick-flick där Keri spelar en tjej som lever i ett disfunktionellt äktenskap och råkar bli på smällen när hon låter sin man ligga med henne. Som ett sätt att drömma sig bort när det är svårt i hennes liv gör hon pajrecept i huvudet. Det är originellt och femistiskt. Det är dock inte så roligt, men helt klart sevärt. Hamnar inte på min lista, alltså.


Walk Hard: The Dewey Cox Story (3/10).
(Jake Kasdan, USA, 2007. IMDb.)
Här har Apatow-gänget kört bort sig. Det är inte alls i samma klass som Supersugen eller 40 year old virgin. Här parodiserar de filmer som Walk the line och Ray, alltså filmer baserade på musikers liv och det är helt enkelt inte särskilt roligt. :(


WALL·E (8/10).
(Andrew Stanton, USA, 2008. IMDb.)
Mysig Pixar-rulle. Snygg som fan. Bonus att Fred Willard är dyster president. Se honom i Best in Show. Underbar. Blir en fin julklapp till Filip och Melvin.


Wallace & Gromit: A Close Shave (8/10).
(Nick Park, England, 1995. IMDb.)
Jag gillar Wallace & Gromit.


Wallace och Gromit - Varulvskaninens förbannelse (8/10).
(Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit, Steve Box & Nick Park, England, 2005. IMDb.)
Underbar! Me love. Jag hade glömt bort hur sköna Wallace & Gromit är. Nu vill jag bara ge bort en massa W & G-filmer till mina systersöner! :)


Waltz with Bashir (8/10).
(Vals Im Bashir, Ari Folman, Israel / Tyskland / Frankrike / USA, 2008. IMDb.)
En annorlunda dokumentär. Filmmakaren har intervjuat folk som upplevde Libanonkriget med honom, ett krig han glömt bort. För att skydda deras indentitet och göra allt mer intressant är allt animerat. Vilket gör slutet än mer greppande.


Wasp (7/10).
(Andrea Arnold, England, 2003. IMDb. KG.)
Andrea Arnold är vår tids Ken Loach.


Wayne's World (7/10).
(Penelope Spheeris, USA, 1992. IMDb.)
Wayne's World, party-time, excellent, wee! Skön gammal rulle jag älskade för tio år sedan. Dock var det nu när jag såg om den som jag upptäckte allra bästa repliken: "I mean, Led Zeppelin didn't write tunes that every one liked. They left that to the Bee Gees. "


We Live in Public (8/10).
(Ondi Timoner, USA, 2009. IMDb. KG.)
För drygt tio år sedan, under IT-boomen, var det en kille som skapade ett Big Brother-liknande konstprojekt där 100 personer bodde, blev konstant filmade och kunde även se alla de andra på monitorer över hela byggnaden. Det var Josh Harris tanke om hur internet en gång skulle komma att bli, att vi helt lever på nätet och är ständigt övervakade. Han går även ett ytterligare steg när allt går åt helvete och låter sig och sin tjej bli ständigt filmade i sitt hem och låter folk på internet se alltihop. Och det här var i början av 2000-talet. Chatroulette my ass! För övrigt blir jag än mer inspirerad att medverka i Adbusters Digital Detox Week som startar imorn. Jag ska göra ett försök. Vi får se hur det går.


Week End (6/10).
(Jean-Luc Godard, Frankrike / Italien, 1967. IMDb.)
Galen Godard-film. Roligast är en nästan tio minuter lång bilkö där folk gör massa roliga saker, sedan är det ganska skoj när Emily Bront? kommer tillsammans med en man som reciterar dikter. Allmänt galen.


Weekend (9/10).
(Andrew Haigh, England , 2011. IMDb. KG.)
Fantastisk liten film om en kille som inte kommit ut och under en helg träffar en bög som har kommit längre i processen att våga vara sig själv i ett heterosexuellt samhälle.


Welcome to the Dollhouse (8/10).
(Todd Solondz, USA, 1995. IMDb.)
En film om svårigheterna med att vara mellanbarn. Och oerhört svart humor, exempelvis; "Yo Weiner, you better get ready, 'cause at three o' clock today, I'm gonna RAPE you!" eller "Dawn, you do not leave this table until you tell your sister that you love her!". Sjukt, ja, men inte lika bra som Solondz nästa film, mästerverket Happiness. Se den istället, men har ni sett den är den här inte alls dum. Abrupt slut.


Werner Herzog Eats his Shoe (6/10).
(Les Blank, USA, 1980. IMDb. KG.)
Herzog slog vad med Errol Morris att han inte skulle få klart sin första dokumentär Gates of Heaven. Men denne gjorde klart sin film om folks kärlek till sina husdjur och Herzog bad en vän filma när han höll sin del av vadet och garnerade sin känga med vitlök och chili. Hela finns på Youtube.


Wet Hot American Summer (4/10).
(Wet Hot American Summer , David Wain, USA, 2001. IMDb.)
Slangen slaggade över och tyckte detta var en perfekt bakfyllefilm. Den hade sina stunder, speciellt när de slängde ut en unge genom bildörren i farten. Sedan kollade vi på Peep Show istället. Mycket roligare.


Whatever Works (5/10).
(Woody Allen, USA / Frankrike, 2009. IMDb.)
Larry David spelar Allan (eller Allen). Det blir sådär. Allen ska spela sig själv och likaså David.


When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts (4/10).
(Spike Lee, USA, 2006. IMDb. KG.)
Förvisso får jag reda på massvis med nya saker här, men det märks att detta är Spike Lees första (väl?) dokumentär, till skillnad från spelfilm får man sjukt mycket material när man gör dokumentärfilm och det blir än svårare att klippa, men kill your darling, mr Spike! Intressant är att alla olja som oljebolagen pumpar upp mer än 3 km från Louisiana går direkt till den federala staten och inte till delstaten. Även intressant med konspirationsteorier om att dammarna sprängdes för att vattnet skulle flöda genom de fattiga områdena och inte genom de rikare. Men nästan fyra timmar... Come on!


When You're Strange (5/10).
(Tom DiCillo, USA, 2009. IMDb. KG.)
En godkänd dokumentär om The Doors. Lewd and lascivious.


Where in the World Is Osama Bin Laden? (4/10).
(Morgan Spurlock, USA, 2008. IMDb.)
Jag gillade Supersize me, men här var jag inte lika imponerad. Spurlock tar denna gång sin utgång i att han ska sätta ett barn till världen, en värld där det finns massa elakingar, t ex Bin Laden, så han ska leta reda på honom. Upplägget är som ett tv-spel/b-film, sunkig grafik visar Spurlock fajtandes med Osama i ett försök att locka ungdomarna? Filmen går sedan i princip ut på att visa att alla muslimer inte är extremister. Det är kanske bra att han gjort den här rullen om den blir populär i USA där ju folk kanske inte har koll på den där miljarden fredliga människor, men för oss i Sverige är den väl kanske lite överflödig och allmänt jobbig. Om man vill ha en skön kommentar om islam och deras kvinnosyn tycker jag man instället ska se A Stranger in Her Own City, som jag visst glömt skriva om. En dokumentär om en flicka i mellanöstern som klär sig som en pojke och lever som en pojke där en imam säger att hon är en förebild, medan folket på gatan konstant smädar henne. Finns på Wholphin #3.


Where The Buffalo Roam (5/10).
(Art Linson, USA, 1980. IMDb.)
Ok film där en ung Bill Murray spelar Hunter S. Thompson, ni vet snubben som skrev och gestaltades i Fear and Loathing in Las Vegas. Den här historien är löst baserad på olika händelser i Gonzos liv. Det är sådär, men vissa småsaker som är skoj. Men se hellre Fear and Loathing ännu en gång. :)


Where the Truth Lies (7/10).
(Atom Egoyan, Kanada / England, 2005. IMDb.)
Två tv-stjärnor har trekant med en ung journalist och hon dör. En klassisk och smart whodunnit. Fint skådespel av Kevin Bacon, Colin Firth och den bedårande Alison Lohman.


Whip It (3/10).
(Drew Barrymore, USA, 2009. IMDb.)
Drew Barrymore gör debut som regissör där Ellen Page spelar huvudroll och Randall Poster sköter soundtracket. Alla sköter sig, men med ett så simpelt manus funkar det inte, inte ens som cykel-film (alltså att man cyklar motionscykel till - jag sitter bara och skriker "åh", "meh" och vad som kommer hända härnäst. Hoppa över den och hoppa på soundtracket istället i så fall.


Whisper of the Heart (5/10).
(Mimi wo sumaseba, Yoshifumi Kondo , Japan, 1995. IMDb.)
Ännu en Ghibli-film, denna gång dock en som hamnar i facket som vi fått lära oss på filmvetenskapen heter shojo-anime, nämligen japansk tecknad film riktad mot flickor. Förvisso fanns här en viss fantasi, det är ju trots allt Miyazaki som skrivit manuset, men det räcker tyvärr inte för att jag ska kunna helt hänge mig till filmen som trots allt bara är en flicka som faller för en pojke..


White Lightning (6/10).
(Joseph Sargent, USA, 1973. IMDb. KG.)
Goa biljakter när Burt Reynolds ska klara upp sin brorsas bror. Hela filmen inspelad i Arkansas. När hände det senast?


Who killed the electric car? (8/10).
(Chris Paine, USA, 2006. IMDb.)
En intressant och välgjord dokumentär om den elektriska bilen EV1, som GM tillverkade och som sedan försvann från marknaden. Ett intressant inslag nu när Australien ju satsar massa stålar på att bygga upp en infrastruktur beroende på el och inte bensin. Ska bli spännande att se hur det går. För övrigt är nog paret som tillverkar batterier de sötaste vetenskapsmännen jag någonsin sett.


Wild at Heart (7/10).
(David Lynch, USA, 1990. IMDb.)
En kärlekshistoria, inte särskilt ovanlig historia, dock med en överbeskyddande mor istället för far.. Annars är det som vanligt med David Lynch-filmer, lite flummigt, här med en ond häxa och en god fè. Grymt överspelad, och Nicolas Cage, har han gjort nåt riktigt bra förutom Farväl Las Vegas? Vill ni se en bra Lynch-film, se Straight Story, som skiljer sig och blir helt underbar.


Wild Combination: A Portrait of Arthur Russell (8/10).
(Matt Wolf, USA, 2008. IMDb. KG.)
Ett vackert porträtt av en man som gjorde vacker musik. Se och njut.


William S. Burroughs: A Man Within (6/10).
(Yony Leyser, USA, 2010. IMDb. KG.)
Helt ok dokumentär där "alla" visar sig ha träffat Burroughs. Det är dags för mig att läsa Naked Lunch.


Wind along the coast (8/10).
(Ivan Maximov, Ryssland, 2004. KG.)
I like a lot. Trevlig liten animation. Finns här bland annat.


Winnebago Man (4/10).
(Ben Steinbauer, USA, 2009. IMDb.)
Det här klippet där Jack Rebney svär när han ska göra en video om en Winnebago (en husbil). Se klippet några gånger till istället för filmen. I den försöker en kille leta upp honom och när han hittar honom vill Jack bara prata om sitt hat gentemot Cheney. Ingen höjdarrulle alltså, men tja, den är lite kul här och där.


Winter's Bone (7/10).
(Debra Granik, USA, 2010. IMDb. KG.)
Var har sjuttonåriga Rees crystal meth-tillverkande farsa tagit vägen sedan någon betalat hans borgen med en deal som innebär att om han inte inställer sig till rättegången kommer han och således sin dotter att förlora huset där hon bor med sina syskon och sin psyksjuka mor. White trash-mystery! Vann Sundance-festivalen 2010. Bra skit.


Winterschläfer (8/10).
(Tom Tykwer, Tyskland, 1997. IMDb.)
Ah, såg den här gamla Tykwer-rullen här i afton, stod och valde mellan Terry Gilliams Tideland, Andrew Bujalskis Funny Ha Ha eller att läsa ut Mästaren och Margarita, men kom då på att jag ju fått ner en Tykwer-rulle, då är det ju inte nåt som kommer mellan mig och denna film. Stör mig på att jag kan få ner Die Tödliche Maria, men bara utan översättning... Ah! SVT sände ju den i en Tykwer-special de hade när jag var i Sydamerika. Har skickat iväg ett bedjande mail att de ska sända den igen. Nåväl, denna film handlar om en olycka och om en kille som knullar runt, skulle vi kunna säga. I loved it. Dessutom är det kul att en Volvo är med om en olycka, det har jag aldrig sett på film tidigare.


Withinsula (4/10).
(Reni Yutalo, Sverige/Finland, 2007.)
En tjej sitter i ett rum fullt av människor, men känner sig ändock oerhört ensam. Snygg, men inte så värst gripande.


Withnail & I (8/10).
(Bruce Robinson, England, 1987. IMDb.)
Underbart rolig dialog och scenen med ålen satt jag och asgarvade åt när jag satt här framför datorn alldeles ensam...


Woman in Burka (4/10).
(Jonathan Lisecki, USA, 2008. IMDb. KG.)
Ne.


Wonderland (4/10).
(Michael Winterbottom, England, 1999. IMDb.)
En ok film, skådespelet är suveränt, manuset ganska mediokert. Dåliga stråkar stör mig, men jag får ändå en ganska skön nostalgitripp tillbaka till tiden då jag bodde i ett skitigt London. Godkänd.


Woodstock (7/10).
(Michael Wadleigh, USA, 1970. IMDb.)
Woodstock var trevlig. Vi funderade på om det skulle vara nån paus, efter 2,10 kom Woodstock-loggan upp på duken med undertexten "interfuckingmission". Och översättningen var skoj också; "paus, för fan!" Jävla skoj. Jaja, filmen är så oerhört lång. Ni begriper inte! Tre timmar och fyrtioåtta minuter! Och därmed längsta rullen jag sett. Men vad fan, det är en skön rulle, de flesta (alla?) artister får köra en hel låt och däremellan är det lite dokumentärssnack, det vanliga lite intervjuer and shit. Roligast är då det kommer en hippie och beskyller fascisterna för att ha kört med flygplan över fältet så att det blev regn. Haha. Hejdlöst. Annars är det lite väl mycket musik (!). Och det som förbluffar mig mest är att det inte är fullt på fältet då Hendrix spelade. Då var det bara halva fältet, resten skräp ungefär. Märkligt. Sly & The Family Stone var mäktiga och Going up the country med Canned Heat var extremt bra. På nästa bilblandband, helt klart!


Workingman's Death (6/10).
(Michael Glawogger, Österrike / Tyskland, 2005. IMDb. KG.)
Fin, men kanske inte det mästerverk jag väntat mig.


Woyzeck (6/10).
(Werner Herzog, Tyskland, 1979. IMDb.)
Snyggaste Herzog-filmen jag sett. Älskade öppningsscenen där Klaus Kinski trakasseras som soldat. Han har ett litet extraknäck där han är ett levande experiment och har således bara käkat ärtor det senaste kvartalet. Han har en bastard till unge med en tjej som vänstrar med honom. Hur ska en snubbe som är gött snurrig i huvudet ta itu med det då?